World Economic Forum: Critical Thinking top-3 vaardigheid in 2020

Begin dit jaar publiceerde het World Economic Forum een nieuw rapport, getiteld “The Future of Jobs”. In het rapport werd aan een groep Chief HR Officers gevraagd wat de huidige ontwikkelingen betekenen voor de werkgelegenheid en de vaardigheden die het meest belangrijk zijn voor hun organisatie. Zij gaven aan dat ongeveer 35% van de vaardigheden die op dit moment belangrijk worden gevonden zullen veranderen. Men verwacht zelfs dat in 2026 de meeste board of directors van bedrijven onder meer bestaan uit machines die gedreven worden door kunstmatige intelligentie. De top-3 vaardigheden voor 2020: Complex Problem Solving, Critical Thinking en Creativiteit.

Rond 2020 zal de Vierde Industriële Revolutie zijn intrede hebben gedaan, waarbij geavanceerde robotica, kunstmatige intelligentie, autonoom transport, machinaal leren en biotechnologie centraal staan. Deze ontwikkelingen zullen ervoor zorgen dat de manier waarop mensen leven en werken drastisch zal veranderen. Veel van de bestaande banen zullen verdwijnen of juist toenemen en een flink aantal nieuwe banen zullen een onmisbare plaats krijgen in de samenleving.

WorldEconomicForumTop10

De grootste stijger in het overzicht is Creativiteit. Doordat steeds vaker en sneller nieuwe producten, technologieën en werkmethodes hun intrede doen, dienen werknemers een hoge mate van creativiteit in zich te hebben om van deze veranderingen te kunnen profiteren. Een andere stijger, Critical Thinking, wordt met name belangrijker omdat werknemers in staat moeten zijn om sneller betere beslissingen te kunnen nemen op basis van complexe informatie. Deze vaardigheid heeft op uiteindelijk ook invloed op de nummer 1, Complex Problem Solving. Hier staat tegenover dat vaardigheden die op dit moment erg belangrijk worden gevonden dalen op de lijst (zoals People Management en Coordinating with Others) of juist helemaal van de lijst verdwijnen (zoals Active Listening).

Snelheid van verandering
De mate en snelheid van deze veranderingen hangt sterk samen met de bedrijfstak. De media- en entertainmentindustrie heeft – als gevolg van de snelle groei van mobiel internet – bijvoorbeeld  de afgelopen jaren al sterke veranderingen doorgemaakt. De financiële sector staat juist op het punt om drastisch te veranderen doordat steeds meer traditionele diensten enkel digitaal worden aangeboden. Ook bestaan er onderlinge verschillen tussen de diverse producten en technologieën. Veranderingen in telecommunicatie (mobiel internet, cloud computing) hebben al een grote impact gehad op de manier waarop we leven en werken. Kunstmatige Intelligentie en zaken als 3D printen staan nog relatief in de kinderschoenen, maar zullen de komende jaren een steeds grotere impact realiseren.

Is uw organisatie klaar voor de ontwikkelingen die de komende jaren te wachten staan? Bent u al begonnen met het trainen en ontwikkelen van de medewerkers die over een paar jaar moeten kunnen omgaan met alle nieuwe producten, technologieën en werkmethodes? Wij zijn benieuwd naar uw visie!

Lees hier het hele rapport!