Zes karaktereigenschappen van sterke 'Critical Thinkers'

”Niks omfietsen, gewoon een andere manier vinden om de vertrouwde weg te betreden”.

In de verte doemde het tunneltje op waar ik elke dag onderdoor fiets om op mijn werk te komen. In plaats van het voor mij bekende fietspad, zag ik een enorme plas water. Razendsnel ontstonden in mijn hoofd twee scenario’s. Een waarbij ik gehuld in een nat pak onder de tunnel vandaan kwam, en daaruit voortkomend een waarbij ik zou omfietsen en zo een kwartier te laat op mijn werk aankwam.

Doordat ik gedurende mijn leven ontelbaar vaak ben gevallen, een nat pak heb gehaald of een combinatie van beiden, zag ik in de eerste instantie geen heil in het betreden van de tunnel. Totdat ik mij besefte dat het water hooguit tot mijn enkels kwam, en wanneer ik met genoeg vaart aan zou komen fietsen, ik het waarschijnlijk met mijn benen op de stang, zonder te trappen, droog tot de overkant kon brengen. Het lukte. Niks omfietsen en te laat komen, niks nat pak, gewoon een andere manier vinden om de vertrouwde weg te betreden. Een voorbeeld van het toepassen van Critical Thinking, in het dagelijks leven.

Klik op bovenstaande afbeelding voor uitgebreide informatie over het concept Critical Thinking en hoe het voor jou van betekenis kan zijn.

Critical Thinking is de vaardigheid om een situatie vanuit meerdere perspectieven te bekijken en daarbij een duidelijk onderscheid te maken tussen enerzijds feiten en anderzijds meningen, vooroordelen en aannames. Deze skill kan van pas komen in de meest onbenullige omstandigheden (zoals bovenstaand voorbeeld) maar blijkt essentieel in deze huidige maatschappij en het werkveld, waarin we continu geconfronteerd worden met complexe informatie. De beste Critical Thinkers onderscheiden zich van andere mensen door een aantal eigenschappen die hun vermogen tot kritisch nadenken versterken:

  1. Nieuwsgierig: Constant op zoek naar nieuwe ideeën, inzichten, en informatie. Nieuwsgierig zijn naar uiteenlopende zaken en onderwerpen leidt tot het stellen van vragen die andere mensen achterwegen laten.
  2. Nederig: In het Engels bestaat het gezegde: ‘Knowledge comes trough humality’. Accepteren dat het onmogelijk is om alles al te weten en altijd de waarheid in pacht te hebben,  opent deuren naar veel nieuwe en verfrissende inzichten.
  3. Onderzoekend: Tijdens het onderzoeken van een onderwerp of vraagstuk komt er vaak nieuwe informatie naar voren die je dichter bij het antwoord brengt. Dit kan heel iets anders zijn dan je op voorhand dacht te vinden.
  4. Luisteren: In plaats van de rol aan te nemen van een passieve luisteraar tijdens gesprekken of discussies, is het goed om actief te participeren. Dit leidt ertoe dat je de informatie goed in je opneemt en aan de hand daarvan vragen kunt stellen waarmee feiten kunnen worden onderscheiden van aannames.
  5. Objectief: Door gefocust te blijven op het doel, en persoonlijke ervaringen, opvattingen en emoties (en die van anderen) hier geen rol in te laten spelen, kan je erin slagen objectief te blijven in het nemen van beslissingen en het ontwikkelen van een visie.
  6. Creatief: Creativiteit is belangrijk. Neem bijvoorbeeld eens deel aan een brainstormsessie en laat daarbij al je aannames en vooroordelen los. Het is verbazingwekkend  wat voor inzichten en oplossingen er ontstaan wanneer je jezelf toestaat om vrij te denken, en ideeën toelaat die je bestaande overtuiging kunnen veranderen.

”De eerste stap is nadenken, over je huidige manier van denken”. 

Heb je het idee dat je niet nieuwsgierig / nederig / onderzoekend / een luisteraar / objectief / creatief bent? Je kunt het wel worden!

De eerste stap naar het worden van een sterke Critical Thinker, is nadenken over jouw huidige manier van denken. Daarover alles in de Critical Thinking training.