Over de grootsheid van het kleinste verschil

Kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan hoe een paar hondertsten van een seconde iemand wereldkampioen kunnen maken op de 10 kilometer schaatsen. Hoe een fractie later van huis vertrekken je volledige levensloop kan veranderen. Hoe een uurtje extra slaap je hele dag positief kan beïnvloeden. 

Dit geldt ook voor het selecteren van een nieuwe kandidaat voor een vrijgekomen functie. Google deed ooit een onderzoek waaruit bleek dat tien specialisten meer en beter werk afleverden dan dezelfde tien specialisten, aangevuld met een groep van tien gemiddelde mensen. Geconcludeerd kan worden dat meer mensen niet per definitie vooreen hogere productiviteit en betere resultaten zorgen. Zeker niet als die mensen aanzienlijk minder kwaliteit hebben. Het succes van je organisatie wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van je medewerkers. Dus ben je niet op zoek naar ‘goed genoeg’ maar naar de perfecte kandidaat. Iemand die oprecht van meerwaarde is voor jouw organisatie. Iemand die net dat verschil maakt.

Maar hoe vind je die? De verschillen tussen ‘goed genoeg’ en ‘perfect’ zijn vaak niet met het blote oog zichtbaar. Tijdens sollicitatiegesprekken zet iedereen zijn beste beentje voor en zal men er alles aan doen om zichzelf zo goed mogelijk te verkopen. Hoe haal je degene eruit die het felbegeerde verschil gaat maken?

Door vooraf te testen wat voor vlees je in de kuip hebt. Letterlijk te testen. Wat heb je nodig en wie past er binnen dat plaatje? Jaren van wetenschappelijk onderzoek hebben uitgewezen dat de combinatie van persoonlijkheid en cognitieve capaciteiten de beste voorspeller is van prestaties op de werkvloer.

De inzet van de juiste assessments en vragenlijsten zorgt ervoor dat je opbjectief inzicht krijgt in hde persoonlijkheid en capaciteiten van een kandidaat. Inzichten die via een CV of sollicitatiegesprek niet zichtbaar worden.

De wetenschappelijk onderbouwde assessments, persoonlijkheidsvragenlijsten en consultancy services van Pearson Talentlens voorspellen prestaties, motivaties en gedrag in het selectietraject en daarmee de (on)geschiktheid van een kandidaat. Op elk niveau en voor elke positie. En nog belangrijker: de (kleinste) verschillen tussen kandidaten blootleggen en op basis daarvan de allerbeste keuze maken. De keuze die het verschil maakt.

Meer weten over het nut van assessments en het verschil dat ze voor je kunnen maken? Schrijf je dan via deze link in voor het live webinar op 19 december!