'SOSIE' je maar weer: niet alles is wat het lijkt. Over het vinden van de perfecte match voor je vacature.

Je werkt voor een ambitieuze organisatie waarin iedereen keihard zwoegt om te bewijzen dat het onhaalbare haalbaar is en het onbereikbare bereikbaar kan worden. Iedereen heeft een duidelijk doel voor ogen en streeft naar perfectie. Daar selecteer je dus ook je medewerkers op. Enthousiaste, ambitieuze frisdenkers die geen deadline uit de weg gaan en niet vies zijn van wat overuren. Ook zij willen niets anders dan voor goud gaan. Dat blijkt tenminste uit hun CV en motivatie. Dat is hoe ze overkomen tijdens de sollicitatie. 

Toch komt het vaak voor dat kandidaten voor een vrijgekomen functie op papier geschikt lijken, misschien zelfs dé perfecte match, maar binnen enkele maanden ebt de motivatie langzaam weg. Als goud niet lukt, is zilver ook goed. Zolang ze maar om 18.00 uur bij hun gezin aan tafel kunnen schuiven. Elke avond thuis doorbrengen en uitsluitend werken binnen kantoor uren passen niet bij jouw organisatie. Doet dit dan iets af aan de perfectie die jij eerder in deze kandidaat zag? Waarschijnlijk wel. Zo bestaan er nog talloze voorbeelden van kandidaten die op het oog en op papier geknipt lijken, maar waarvan hun persoonlijke waarden toch niet (of niet meer) stroken met de functie of heersende organisatiecultuur. Zonde; de medewerker komt op deze manier niet goed tot zijn of haar recht en jij kunt op zoek naar een nieuwe.

The Theory of Work Adjustment

In 1964 (een middelmatig wijnjaar als het aankomt op rode Bordeaux, maar dit terzijde) ontwikkelden Lloyd Lofquist, George England en René Dawis de TWA: Theory of Work Adjustment. Deze theorie geeft meer inzicht in de oorzaak van een mismatch tussen een, op het oog geschikte, kandidaat en een functie en organisatie. De theorie stelt dat hoe beter de capaciteiten en de persoonlijkheid van een werknemer aansluiten op de functievereisten, hoe groter de kans is dat de werkgever tevreden zal zijn over diens functioneren. Tegelijkertijd geldt dat hoe beter de beloningen die, naast het salaris, uit het dienstverband voortvloeien aansluiten op de persoonlijke waarden van een individu, hoe groter de kans dat de werknemer tevreden is over zijn of haar werk en werkomgeving. Sluiten zowel de capaciteiten, als de persoonlijkheid en waarden van een kandidaat aan bij een functie en organisatie, dan pas kan gesproken worden van een goede match.

SOSIE 2ND Generation 

De TWA (Theory of Work Adjustment) vormt eigenlijk de basis van de SOSIE 2ND Generation. Deze vragenlijst voorspelt iemands prestaties en cultural fit binnen een organisatie door zowel persoonlijkheid als waarden te meten. Door de koppeling tussen persoonlijkheidskenmerken en waarden, verschaft de SOSIE een realistisch beeld van het gedrag en de motivatie van een kandidaat. Door een terugkoppeling op competentieniveau kan dit beeld gemakkelijk vergeleken worden met de eisen die een functie of organisatie stelt. Op die manier is de SOSIE van grote waarde in vrijwel elk recruitmentproces.

Heb jij wel eens te maken gehad met een dergelijke mismatch binnen je recruitmentproces? Wat doe jij om de meest perfecte kandidaat voor een functie te selecteren? Like onze LinkedIn pagina en deel je verhaal met ons onder dit artikel. Door te reageren maak je kans op een kosteloze certificeringstraining van een dag* waarin je leert de SOSIE te interpreteren en een goed feedback gesprek te voeren. Hierna ben je in staat om motivatie, gedrag en aanpassing aan een functie of organisatiecultuur te voorspelen. Met het vinden van dé perfecte match tot gevolg.

*De training is bedoeld voor psychologen, loopbaanadviseurs, HR-professionals en (loopbaan)coaches. Deze compacte certificeringstraining is alleen bedoeld voor zeer ervaren gebruikers in zowel afname als interpretatie van genormeerde (persoonlijkheids)vragenlijsten. Voorafgaand aan de training vul je zelf de vragenlijst in en ontvang je het rapport, welke met je wordt besproken. Deelnemers die nog geen ervaring hebben met het gebruik van psychologische tests dienen vooraf een Basistraining Testgebruik te volgen.